Crossover - SUV

Συναρπαστική οδήγηση με μηδενικούς ρύπους

Η πορεία της Volvo προς την ηλεκτροκίνηση, ήταν προδιαγεγραμμένη. Η σουηδική μάρκα, πέραν της ασφάλειας των αυτοκινήτων της, ένα τομέα που δίνει τεράστια βαρύτητα, προχώρησε στην σχεδιαστική ανανέωση των μοντέλων της, με μεγάλη επιτυχία, καθώς προσέγγισε και πιο νεανικό κοινό. Μάλιστα, το νέο Volvo XC40, γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία, διεθνώς και στην Ελλάδα, που το καθιστά αυτή τη στιγμή το πιο καλοπουλημένο αυτοκίνητο.

Με χαρακτηριστική εμφάνιση, κομψές γραμμές, άνεση και πλούσιο εξοπλισμό σε συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού, έχει το πλεονέκτημα να προσφέρεται σε έκδοση με μεσαίου κυβισμού κινητήρα, πολύ αποδοτικό, και πολύ προσιτό οικονομικά. Μάλιστα, συνδυάζεται και με ένα καταπληκτικό, αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων, που διαθέτει και χειροκίνητες αλλαγές, δεξιά – αριστερά, για να ανεβάζουμε και να κατεβάζουμε και όχι πάνω - κάτω, όπως συμβαίνει με άλλα αυτόματα κιβώτια. Αυτό το μοτέρ αποτέλεσε ιδανική βάση για να προχωρήσει η Volvo προς τον εξηλεκτρισμό του XC40, καθώς από το 2017 είχε προαναγγείλει ότι θα προσφέρει μια plug-in υβριδική έκδοση σε όλα της τα μοντέλα. Κι ιδού, λοιπόν, το Volvo XC40 T5 Twin Engine Plug-in Hybrid, το οποίο ήδη είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα. Εφοδιάζεται με τον τρικύλινδρο κινητήρα βενζίνης 1.5 lt, που συνδυάζεται με ηλεκτρικό μοτέρ 80 ίππων, με τη συνδυασμένη απόδοση να αγγίζει τους –μέχρι να ανακαλυφθεί αυτή τεχνολογία- απίστευτους 262 ίππους και τα 445 Nm ροπής. Μάλιστα, είναι πιο ισχυρό ακόμα και από την turbo 2.0 lt έκδοση T5 AWD και πιο γρήγορο σε επιτάχυνση, με 7,3 δευτερόλεπτα στα 0-100 χλμ./ώρα.

Τα πλεονεκτήματα της έκδοσης αυτής, δεν περιορίζονται στις επιδόσεις, καθώς το Volvo XC40 T5 Twin Engine Plug-in Hybrid είναι πολύ οικονομικό, περιορίζοντας την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων σε πολύ μεγάλο βαθμό (38-42 γρ./χλμ. CΟ2). Μάλιστα, εξοπλισμένο με μπαταρία 10,7-kWh, έχει δυνατότητα αμιγούς ηλεκτρικής κίνησης με αθόρυβη λειτουργία, για 46 χλμ., μια απόσταση αρκετή για να καλύψει κάποιος την καθημερινή, αστική μετακίνηση προς και από τον χώρο εργασίας του. Βέβαια, για περισσότερα χιλιόμετρα ή για πολύ μεγαλύτερη επιτάχυνση, σε περίπτωση προσπέρασης, για παράδειγμα, επεμβαίνει το μοτέρ βενζίνης.

Το Volvo XC40 T5 Twin Engine Plug-in Hybrid τροφοδοτείται με ρεύμα, με διάφορους τρόπους. Από συμβατική πρίζα, η φόρτιση διαρκεί από 3,5 ώρες έως 6 ώρες, ωστόσο με ταχυφορτιστή χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο. Διαθέτει και τρεις βασικές λειτουργίες οδήγησης: Hybrid, Power και Pure. H πρώτη λειτουργία, συνδυάζει αποτελεσματικότερα και τους δύο κινητήρες, ενώ η Power μεγιστοποιεί την απόδοση και των δύο μοτέρ. Η τρίτη λειτουργία κάνει χρήση μόνο του ηλεκτροκινητήρα. Πέραν αυτών, φέρει και ρυθμίσεις Individual και Off road. Η πρώτη προσαρμόζει τον τρόπο λειτουργίας του κινητήρα ανάλογα τις απαιτήσεις και η δεύτερη λειτουργία παρέχει μέγιστη πρόσφυση όταν χρειάζεται.

Το Volvo XC40 T5 Twin Engine Plug-in Hybrid, εφοδιάζεται με ό,τι πιο προηγμένο σύστημα ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού, διαθέτει η Volvo.

Σημειώνουμε, ότι στον βασικό εξοπλισμό αυτής της έκδοσης, περιλαμβάνεται ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3 ιντσών, η οθόνη αφής 9 ιντσών, οι προβολείς LED, καθώς και όλες οι βραβευμένες τεχνολογίες ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού, όπως το City Safety τελευταίας γενιάς, το σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα, το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας (Lane Keeping Aid) και τα συστήματα αποφυγής εκτροπής από το δρόμο (Run-Off Road Mitigation) και αποφυγής συγκρούσεων με οχήματα που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα (Oncoming Lane Mitigation).